To GreenTech Challenge 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2023 – Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία το GreenTechChallenge 2023. Ο τελικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, είχε την συμμετοχή 297 ομάδων εκ των οποίων 32 νεοφυείς επιχειρήσεις,  249 καινοτόμες ιδέες, 16 ερευνητές – διακρίθηκαν 14 ομάδες.

 

Το πρόγραμμα GreenTech Challenge 2023  

Στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών σε πράσινες θεματικές της όπως το Περιβάλλον, η Ενέργεια, τα Περιβαλλοντικά Έργα & Υποδομές, τα Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες, οι Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, ο Βιώσιμος Τουρισμός, η Γαλάζια Ανάπτυξη και η Διαχείριση Υδάτων.  

Συνολικά, κατατέθηκαν περισσότερες από 290 προτάσεις εκ των οποίων οι 84 προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε τη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου με τις φιναλίστ των τριών κατηγοριών (νεοφυείς επιχειρήσεις, καινοτόμες ιδέες και ερευνητές) να παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, παρουσία εκλεκτών ομιλητών, εκπροσώπων των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας που είναι μεταξύ των συνεργατών του Προγράμματος, μελών την ακαδημαϊκής κοινότητας, μεντόρων, φοιτητών και νέων επιχειρηματιών.  

 

Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχόμενη φορά υπό την επιστημονική ευθύνη της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ με Innovation Enabler και οργανωτικό υπεύθυνο την εταιρεία Mantis Beyond Innovation και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ομιλίες 

Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης και την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Καθηγητής τόνισε τη σημαντική συνεισφορά του GreenTech Challengeστη διάρκεια των επτά ετών λειτουργίας του, τονίζοντας τον καθοριστικό του ρόλο στην έναρξη πάνω από 30 εταιρειών. Με περισσότερες από 6.000 ώρες παρεχόμενης εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης, το πρόγραμμα έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό δίκτυο 7.000 μελών που προάγει την πράσινη καινοτομία, δημιουργώντας μια αναπτυσσόμενη εθνική κοινότητα.

Xαιρετισμό απηύθυνε και ο Καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΕΜΠ κατέχει την 1η θέση σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης και με το Πρόγραμμα GreenTech Challenge να κατέχει ένα καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση της και την άμεση σύνδεση της με την επιχειρηματικότητα.

 

Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, ο οποίος επεσήμανε την σημασία του προγράμματος στην ανάδειξη νέων ιδεών και καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους φετινούς GreenTech Partners, με τον Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, Investment & Business Development Manager, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ | CEO, Αειφορική Ηπείρου, να τονίζει την σημασία της πράσινης καινοτομίας στον τομέα των Περιβαλλοντικών Έργων και Υποδομών.

Ακολούθησε ο Μάριος Μπόμπουλος, Διευθυντής ΔΕΗ Innovation HUB, ο οποίος ανέφερε τις σύγχρονες προκλήσεις που υπάρχουν στον κλάδο των ενεργειακών υποδομών και τον καθοριστικό ρόλο του ομίλου της ΔΕΗ.

 

Ο Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO στην Mantis Beyond Innovation – Επικεφαλής Έρευνας της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσίασε την διαγωνιστική διαδικασία και τόνισε την αξία του προγράμματος στην καταγραφή των πράσινων νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ομάδων, την συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία τους μέσω της καινοτόμας πλατφόρμας Mantis IMS για την έμπρακτη ανάπτυξη της πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

 

Συνέχισε με τη δυναμική του GreenTech Challenge στη διασύνδεση των νέων, ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων σε θέματα συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσης με στόχο την επίλυση πραγματικών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Εξέλιξη του GreenTech Challenge θα αποτελέσει η δημιουργία του VentureBuilder, της νέας δομής υποστήριξης της πράσινης καινοτομίας της εταιρείας Mantis Beyond Innovation.

Ακολούθησε η Απολλωνία Καραμπάτσου, Group Sustainability & CSR Manager, Mitsis Hotels, η οποία επεσήμανε τον στόχο του ομίλου να αποτελέσει πρότυπο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και να εντάσσει πληθώρα δράσεων για την αντιμετώπιση καίριων σύγχρονων προκλήσεων του κλάδου.

Το κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Ελένη Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Όμιλος Motor Oil, η οποία μίλησε για την σημασία της βιωσιμότητας του Περιβάλλοντος και την ενεργή συμμετοχή και δέσμευση του ομίλου προς ένα βιώσιμο μέλλον.

 

Νικητές | Κατηγορία Startups 

 

1η θέση | Fishing Trips : Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγραμματισμού διακοπών, με έμφαση στο επαγγελματικό ψάρεμα και τις θαλάσσιες εμπειρίες στην Ελλάδα.

2η θέση | Agenso : Εκτείνεται σε λύσεις τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και υπηρεσίες Γεωργίας Ακριβείας και εξειδικεύεται στην προώθηση της έρευνας και των υπηρεσιών στους τομείς της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και των προηγμένων τεχνολογιών για τη γεωργία και το περιβάλλον.

3η θέση |  Bflex : Η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που μπορείς να μετακινηθείς στην πόλη με ένα μη ρυπογόνο όχημα, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις το δικό σου.

 

Νικητές | Κατηγορία Innovation Idea Holders 

 

1η θέση | Hydrify : Εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης νερού, θα δημιουργήσουν σταθμούς πόσιμου νερού και επαναγεμιζόμενα μπουκάλια. 

2η θέση | Adamant : Η 1η εταιρεία μαζικής παραγωγής συνθετικού διαμαντιού στην Ελλάδα, η οποία δεσμεύει και μετατρέπει βιομηχανικούς ρύπους σε πολύτιμα διαμάντια. 

3η θέση | Oniros : Πλατφόρμα η οποία θα συνδέει όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας του διοξειδίου του άνθρακα με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης. 

3η θέση | GANDe : Σχεδιασμός και κατασκευή ρομποτικού εξωσκελετού για άτομα με ειδικές ανάγκες. 

 

Νικητές | Κατηγορία Ερευνητές 

Νικήτρια ομάδα | EntoLabs : Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φυτοπροστασίας. Προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις που επαναπροσδιορίζουν την φυτοπροστασία. Εισάγει προηγμένες μεθόδους που δίνουν προτεραιότητα στην βιωσιμότητα. 

Τιμητική διάκριση | UniWatt AI : Προσφορά ενέργειας σαν υπηρεσία με στόχο την καταπολέμηση του σύνθετου οικοσυστήματος στον χώρο της ενέργειας. 

Τιμητική διάκριση | Sherwood : Λογισμικό σύστημα το οποίο εξετάζει την σύνθεση λυμάτων, οικονομετρική ανάλυση και αποτυπώματα LCA και CO2. 

 

Κατηγορία Ενέργεια | Βραβείο ΔΕΗ 

Uniwatt AI: Προσφορά ενέργειας σαν υπηρεσία με στόχο την καταπολέμηση του σύνθετου οικοσυστήματος στον χώρο της ενέργειας. 

 

Κατηγορία Περιβαλλοντικά Έργα & Υποδομές | ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 

Waste Cloud: Υπηρεσία διαχείρισης αποβλήτων. Η Waste Cloud δημιουργεί ένα νέο και ψηφιακό πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων. 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ | INSTAGRAM 

WalkBag : 1 λουρί για τα κατοικίδια, το οποίο ενσωματώνει 3 διαφορετικούς χώρους αποθήκευσης αποθηκευτικό χώρο, σακουλάκια και πτυσσόμενο ποτηράκι νερού. 

 

Mentors Awards 

1) Γιώργος Μπάμπαλης 

2) Μελίς Μάλκο 

3) Αγησίλαος Κυριαζής 

4) Μαρία Παπαθωμά 

5) Γιώργος Λυσσαίος 

 

Η κριτική επιτροπή  

 

Η καταξιωμένη κριτική επιτροπή για ακόμη μια χρονιά συντέθηκε από ακαδημαϊκούς και ειδικούς και διακεκριμένους επαγγελματίες στον τομέα τους. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Τελικού ήταν τα εξής:

  1. Χρήστος Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας, Μονάδα ESU NTUA & Έδρα UNESCO για τη Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία – Founder & CEO, Mantis Beyond Innovation 
  2. Απολλωνία Καραμπάτσου, Group Sustainability & CSR Manager, Mitsis Hotels
  3. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Investment & Business Development Manager, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ | CEO, Αειφορική Ηπείρου
  4. Μάριος Μπόμπουλος, Διευθυντής ΔΕΗ Innovation HUB 
  5. Ελένη Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Όμιλος Motor Oil
  6. Άγγελος Τσακανίκας, Αν. Καθηγητής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
  7. Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
  8. Νικόλας Ανδρεούλης, Research Associate, Harvard University

 

 

 

 

Στήριξη από Σπουδαίους Οργανισμούς, και φέτος, για ένα Βιώσιμο Μέλλον 

Το φετινό Πρόγραμμα υποστήριξαν μεγάλοι οργανισμοί του τομέα του Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως η ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Όμιλος Mitsis Hotels,Motor Oil, LAMDADevelopment, ΓΚ Γκολιόπουλος, Όμιλος Ηρακλής, TITAN, Combatt, iQnovus, Ibedrol, Παπαστράτος, Imerys, SolarCells Hellas S.A, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο στελεχών της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας που απαρτίζουν την οργανωτική, επιστημονική, φοιτητική καθώς και την επιτροπή μεντόρων.

 

Share:

Related Posts