Το GreenTech Challenge by ESU NTUA σε συνεργασία με το GreenTechLab δημιουργεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού πράσινων καινοτόμων ιδεών μια νέα θεματική κατηγορία με προσανατολισμό στη γαλάζια ανάπτυξη.
Τι είναι η γαλάζια ανάπτυξη;
Η «Γαλάζια Ανάπτυξη» αποτελεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα, συνιστώντας μια ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Οι πολιτικές που περιέχονται σε αυτήν, επιδιώκουν την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων με καινοτόμες δράσεις που θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή οικονομία και ευημερία.
Που απευθύνεται η θεματική;
Η θεματική απευθύνεται σε
- Ερευνητές
- Μηχανικούς
- Φοιτητές
με ενδιαφέρον προς τον θαλάσσιο ναυτιλιακό τομέα και διάθεση να αναπτύξουν μια καινοτόμο ιδέα στους βασικούς τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης.

Πράσινα Λιμάνια
Τα μεγάλα λιμάνια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις διεθνείς μεταφορές, ενώ οι ευρύτερες περιοχές τους αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα ρύπανσης. Τα λιμάνια δεδομένου ότι αποτελούν τον κύριο άξονα του εμπορίου, θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία είναι πλέον άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας. Σε σχέση με ένα συμβατικό λιμάνι, στο πράσινο λιμάνι μπορεί να συναντήσει κάνεις χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, η οποία χρησιμοποιείται τόσο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμένα όσο και από τα ελλιμενιζόμενα πλοία, νέας τεχνολογίας μέσα μεταφοράς, φιλικά προς το περιβάλλον, σταθμούς μέτρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αέρα, του νερού κλπ.
Υδατοκαλλιέργειες
Ως υδατοκαλλιέργεια νοείται η εκτροφή ή η καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αύξηση της παραγωγής των εν λόγω οργανισμών πέραν της φυσικής ικανότητας του περιβάλλοντος.
Θαλάσσια Βιοτεχνολογία
Αφορά την εξερεύνηση της βιοποικιλότητας της θάλασσας και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων οργανισμών. Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα ανανεώσιμων θαλάσσιων οργανισμών (ψάρια, φύκια και μικροοργανισμοί) που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορέσουν να ωφελήσουν την κοινωνία.
Βιώσιμη αλιεία
Η βιώσιμη αλιεία αφορά στη μη υπερεκμετάλλευση του διαθέσιμου αποθέματος. Αντίθετα με την κοινή γνώμη, δεν ορίζεται από έναν στόχο ισορροπημένης διαχείρισης που διατηρεί τους πόρους, αλλά από έναν στόχο μεγιστοποίησης των μακροπρόθεσμων αλιευμάτων για κάθε εκμεταλλευόμενο απόθεμα.
Θαλάσσιες Μεταφορές
Οι θαλάσσιες μεταφορές παραμένουν το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς πρώτων υλών, έτοιμων προϊόντων, καυσίμων, τροφίμων και νερού παγκοσμίως. Οι υποδομές και οι συνδέσεις με τους υπόλοιπος τρόπους μεταφοράς ενισχύονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Οι θαλάσσιες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών πλωτών οδών, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας αποτελεσματικής ποληυητροπικής αλυσίδας εφοσδιασμού μεγάλων αποστάσεων.
Γαλάζιος Τουρισμός
Οι ακτές παρέχουν μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά για να αποτελέσουν ένα ελκυστικό μέρος για τους τουρίστες. Διαφορετικοί τύποι ακτών σύμφωνα με το δικό τους χαρακτήρα προσφέρουν ποικιλία γέυσεων στους τουρίστες, καθώς τα σύνθετα χαρακτηριστικά που παράγονται από την τριάδα ήλιος – θάλασσα – άμμος είναι μοναδικά στη φύση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προβλήματα στον παράκτιο τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητας, αλλά παράλληλα και τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουρισμού με υψηλή απόδοση σε επίπεδο επενδύσεων.
Υπεράκτια αιολική ενέργεια
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αφορά στην χρήση αιολικών πάρκων κατασκευασμένων σε υδάτινα σώματα, συνήθως στον ωκεανό, για τη συλλογή αιολικής ενέργειας προς την παραγωγή ηλεκτρικής.
Ωκεάνια Ενέργεια
Αφορά στην ενέργεια που μεταφέρεται από τα κύματα των ωκεανών, τις παλίρροιες, την αλατότητα και τις θερμοκρασίες των ωκεανών. Η κίνηση του νερού στους ωκεανούς δημιουργεί ένα τεράστιο απόθεμα κινητικής ενέργειας ή γενικότερα ενέργειας σε κίνηση. Μέρος αυτής την ενέργειας θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτρικά σπίτια, μεταφορές και βιομηχανίες.
Πράσινα Λιμάνια
Στα λιμάνια της Ευρώπης, παράγεται και καταναλώνεται περίπου το 10 – 15% της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους διαχειριστές των μεγάλων εμπορικών λιμανιών είναι μεγάλη πρόκληση να ανταποκριθούν έγκαιρα στην ατζέντα των περιορισμών 20-20-20 που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να πετύχει μέχρι το 2020.
Προκλήσεις
1. Οι αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια των λιμανιών και των ευρύτερων περιοχών τους
2. Τεχνολογία cold ironing, που μηδενίζει την ανάγκη των ελλιμενισμένων πλοίων να χρησιμοποιούν τις βοηθητικές τους μηχανές, παρέχοντας σε αυτά απευθείας ενέργεια από το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του λιμανιού.
3. Αυξημένη ρύπανση (χερσαία και θαλάσσια) στα λιμάνια, και στις περιοχές γύρω από αυτά
4. Διαχείριση όγκου και κίνησης εμπορευματοκιβωτίων, βελτιστοποίηση χρόνου αποθήκευσης, ελλιμενισμού και χώρου / αριθμού εμπορευματοκιβωτίων
5. Αποτελεσματική και πράσινη χρήση γης
6. Παραγωγή και αποθήκευση ενέργεια
Υδατοκαλλιέργειες
Οι επιπτώσεις των διαφόρων συστημάτων υδατοκαλλιέργειας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως οι υδρογραφικές συνθήκες της θέσης εγκατάστασης, το είδος των οργανισμών της καλλιέργειας και η μέθοδος παραγωγής, οι διαχειριστικές πρακτικές, κλπ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση ενδεχόμενων κινδύνων, μαζί με την ευαισθησία και τρωτότητα των οικοσυστημάτων σε ενδεχόμενες πιέσεις από τις δραστηριότητες υδατοκαλλιέργεια.
Πιθανές επιπτώσεις:
- Απόθεση ιζήματος
- Βιογεωχημικές αλλαγές στο νερό
- Εισαγωγή χημικών
- Επιπτώσεις από τις υποδομές
- Υβριδισμός
Θαλάσσια Βιοτεχνολογία
Οι τομείς στους οποίους μπορεί να συνεισφέρει η θαλάσσια βιοτεχνολογία είναι οι εξής:
- Υγεία
- Ενέργεια
- Περιβάλλον
- Βιομηχανία
Βιώσιμη αλιεία
- Αλιευτικά σκάφη
- Ανάπτυξη λεπτομερούς και χρονικά δεσμευτικού συστήματος αξιολόγησης για την απόδοση και την εκπλήρωση των στόχων/ευθυνών των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας σχετικά με τη βιωσιμότητά της
- παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, την κατάσταση των ψαριών στις αγορές και της χρήση χημικών
Θαλάσσιες Μεταφορές
- Συμφόρηση λιμένων με επίπτωση στους χρόνους αναμονής, ρύπναση και το αντίστοιχο κόστος
- Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και των εμπομπών αερίων του θερμοκηπίων μέσω της χρήσης καθαρότερων καυσίμων (πχ. φυσικό αέριο), της ηλεκτροδότηση των πλοίων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των κυψελών καυσίμου
Γαλάζιος Τουρισμός
- Απόρριψη λυμάτων σε μαρίνες και παραθαλάσσιες περιοχές
- Έλλειψη επαρκών λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής για στερεά απόβλητα
- Έλλειψη εγκαταστάσεων αποθήκευσης απορριμάτων επί του σκάφους
- Απόρριψη πετρελαίου και απορριμάτων στη θάλασσα από τα πλοία
- Χερσαίες δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη λιμένων και η βυθοκόρηση
- Εξόρυξη άμμου με αποτέλεσμα την παράκτια διάβρωση
- Κοινωνικοπολιτισμικό στρες λόγω του τουρισμού κρουαζιέρας
Υπεράκτια αιολική ενέργεια – Ωκεάνια Ενέργεια
- Απομονωμένα συστήματα ισχύων/νησιά/μικροδίκτυα
- Εξόρυξη Πετρελαίου και φυσικού αερίου, Επεξεργασία και Παροπλισμός
- Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και φύκια
- Aφαλάτωση
- Παράκτια ανθεκτικότητα και αποκατάσταση καταστοφών
- Παρατήρηση και πλοήγηση στον ωκεανό
- Εξόρυξη θαλασσινού νερού και βυθού
- Θαλάσσια κέντρα δεδομένων
Πράσινα Λιμάνια
1. Μηχανισμός για την περιβαλλοντική αξιολόγηση δραστηριοτήτων λιμένος
2. Σύστημα Περιβαντολλογικής Διαχείρισης
3. Παρακολούθηση Ποιότητας Περιβάλλοντος
4. Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων
5. Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης
Καινοτομίες στη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρισμού, από την εισαγωγή των τεχνολογιών των “έξυπνων” δικτύων, των Μικροδικτύων, της Διεσπαρμένης Παραγωγής, των εξελίξεων στις τηλεπικοινωνίες και στις σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχου των Α.Π.Ε.
7. Τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, όπως με την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων.
8. Τεχνολογίες ακριβούς μέτρησης και αποτυπώματος των ενεργειακών καταναλώσεων για τα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και η αντίστοιχη καταγραφή των ενεργειακών υποδομών του δικτύου
9. Ανάπτυξη νέων εργαλείων και μηχανισμών βελτιστοποίησης για πρόσβαση συνδυασμένων μεταφορών, επιβατικών και εμπορευματικών από και προς το λιμάνι, όπως και μεταξύ λιμανιών και σύνδεση με την πόλη.
10. Αξιολόγηση και σύγκριση μη τεχνολογικών προϋποθέσεων όπως μηχανισμοί αγοράς που να δίνουν οικονομικά ή λειτουργικά κίνητρα (αρχή της καλύτερης εξυπηρέτησης και προνομιακής πρόσβασης μη ρυπογόνων πλοίων κι ανάλογη κατανομή της αγοράς)
Υδατοκαλλιέργειες
- Έλεγχος και περιορισμός ιχθυοφόρτησης για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τα σωματιδιακά οργανικά απόβλητα
- Βελτίωση πεπτικότητας της τροφής και ανάπτυξη συστημάτων μείωσης της διασποράς της εκτός του κλωβού
- Ανάπτυξη προβλεπτικών υπολογιστικών μοντέλων για την εκτίμηση του αποτυπώματος κάθε μονάδας στο οργανισκό φορτίο του βένθους (συστήματα μακράς γραμμής οστρακοκαλλιέργειας)
- Ανάπτυξη συστημάτων χερσαίων δεξαμενών για θαλάσσια είδη – επεξεργασία με μικροφιλτράρισμα και ρύθμιση των απορροών των δεξαμενών & καθαρισμός κυκλώματος λεκανών καθίζησης για την απορρόφηση της περίσσειας θρεπτικών ουσιών από μικροφύκη.
- Ανάπτυξη προγραμμάτων παρακολούθησης για την υδατοκαλλιέργεια
- Ανάπτυξη συστημάτων πληροφόρησης για τις δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας
Θαλάσσια Βιοτεχνολογία
- Φαρμακευτικά προϊόντα
- Προϊόντα διατροφής
- Συστατικά τροφίμων
- Φαρμακευτικά καλλυντικά
- Βιοϋλικά για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
- Αντιβιοτικά από θαλάσσια βακτήρια και μύκητες
- Φαρμακευτικά προϊόντα από σπόγγους και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς
- Απομόνωση αντιβακτηριακών, αντιικών και αντιμυκητιακών ενώσεων από φύκια, σφουγγάρια και μαλάκια
- Βιοκαύσιμα – αιθανόλη
- Βιοντίζελ από θαλάσσιους πόρους
- Εναλλακτικές μορφές ενέργειας
- Μηχανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και γαλάζια (βιο)απορρύπανση
- Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων για τη διαχείριση συγκεκριμένων τύπων απορριμάτων (συμπ. Νανοϋλικά, μικροπλασικά και εκρηκτικές ύλες)
- Ένζυμα, πρωτεΐνες, βιοϋλικά και μέθοδοι για την ανίχνευση/ποσοτικοποίηση των προσμίξεων/ρυπογόνων ουσιών στα τρόφιμα και το νερό
- Βιοαισθητήρες
- Βιομηχανία πλαστικών
Βιώσιμη αλιεία
- Ψηφιακά ενεργοποιημένα «έξυπνα σκάφη» χρησιμοποιώντας αποτελεσματική και πρακτική φυσική μηχανική
- Προσασμόσιμα σκάφη που θα επιτρέπουν την αλλαγή εξαρτημάτων του κινητήρα και θα εναλλάσσονται από τα αλιευτικών εργαλείων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και των αποβλήτων στη χρήση ακουστικών εργαλείων εύρεσης ψαριών για την ακουστική παρακολούθηση υδρόβιων οικοτόπων
- Ανάπτυξη συστημάτων που θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική ανίχνευση, παρακολούθηση και διαφάνεια των σκαφών χρησιμοποιώντα μια σειρά από κάμερες, αισθητήρες και συσκευές συνδεσιμότητας.
- Αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων για την κατανόηση του επεκτεινόμενου δίκτυου σκαφών που παρακολουθούνται για την εκτίμηση του αποτυπώματος αλιείας και τη διαφάνεια των αλυσίδων εφοδιασμού θαλασσινών.
Θαλάσσιες Μεταφορές
- Ανάπτυξη συστημάτων για την παρακολούθηση των εκπομπών των πλοίων και έλεγχος συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις
- Ψηφιοποίηση και αξιοποίηση τεχνολογικών επικοινωνίας για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών σχετικά με την υποστήριξη της αλυσίδας μεταφορών & μεγαλύτερη ενσωμάτωση της αλυσίδας εφοδιασμού σε όλους τους τρόπους μεταφοράς
- Αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων για τη βελτίωση της λειτουργίας των πλοίων, την ασφάλεια αυτών και των logistics
Υπεράκτια αιολική ενέργεια – Ωκεάνια Ενέργεια
- Ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού για την αναγνώριση μοτίβων του αέρα, τη συλλογή καιρικών δεδομένων, στάθμη θάλασσας, παλίρροια και μοτίβα φόρτωσης στο ηλεκτρικό δίκτυο για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απόδοσης του αιολικού πάρκου
- Ανάπτυξη λογισμικού πρόβλεψης μοντελοποίησης για τον προγραμματισμό του τερματισμού λειτουργίας από τους χειριστές προς την αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων πριν την αστοχία και την αποτροπή παράπλευρων ζημιών λόγω βλάβης εξοπλισμού
- Παροχή ενέργειας σε περιοχές που δε συνδέονται με κεντρική ενεργειακή υποδομή και βρίσκονται κοντά στην ακτή (πρόσβαση σε προσιτή και καθαρή ενέργεια)
- Ενσωμάτωση τοπικών, καθαρών εναλλακτικών ωκεάνιας ενέργειας στην υπεράκτια βιομηχανία για την μείωσης της έντασης του άνθρακα και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας
- Αντικατάσταση παραγωγής ντίζελ από την ωκεάνια ενέργεια
- Ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης εξοπλισμού, αντλιών κυκλοφορίας, φωτισμού πλοήγησης και εξοπλισμού ψύξης.
- Αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων και έντατικοποίηση προσπαθειών αποκαρβονισμού, δεδομένου ότι η παροχή νερού για υπηρεσίες κοινής ωφελείας και μεμονωμένα ή μικρής κλίμακας κατανεμημένα συστήμας είναι μια απαιτητική διαδικασία σε επίπεδο ενέργειας και τροφοδοτείται παραδοσιακά από ορυκτά καύσιμα.
- Ανάπτυξη συστημάτων και συσκευών που θα εκμεταλλεύονται την ωκεάνια ενέργεια για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ισχύων μετά από μια παράκτια καταστροφή
- Ανάπτυξη οργάνων, πλατφόρμων και εργαλείων για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη ωκεανογραφικών και μετεωρολογικών δεδομένων & διασφάλιση ασφαλούς πλοήγησης μέσω καλωδίων στην ακτή, ηλιακούς συλλέκτες ή μπαταρίες.
- Τροφοδότηση υποβρύχιων πρατηρίων επαναφόρτισης σε συνδυασμό με συστοιχίες μπαταριών για την μείωση της εξάρτησης σε ακριβά σκάφη επιφάνειας και την επέκταση της διάρκειας εκπομπής
- Εξαγωγή ορυκτών από το θαλασσινών νερό για την ικανοποίηση της ζήτησης σε ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα
- Υποβρύχια τοποθέτηση κέντρων δεδομένων υπολογιστών & τροφοδότησή τους από κοντινές πηγές ωκεάνιας ενέργεια για την ικανοποίηση των απαιτητικών ποσοτήτων ψύξης
Εμπλεκόμενοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Organized by

Powered by


Innovation Enabler
