GreenTech Challenge 2022

Το GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022, το 6ο κατά σειρά, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το 3ήμερο 09-11 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

0
Ομαδικές Υποβολές
0 +
Ώρες Εκπαίδευσης
0
Startups
0
Μέντορες
0
Innovators
0
GreenTech Partners
0
Ημι-φιναλίστ
0 +
Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής

Η σημαντική αύξηση των υποβολών καινοτόμων προτάσεων, η συμμετοχή φοιτητών από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας αλλά και η μεγάλη κοινότητα υποστηρικτών και συνεργατών από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό κόσμο, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας.

Συνολικά, κατατέθηκαν πάνω από 200 υποβολές, από τις οποίες 60 ομάδες/εταιρίες προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση παρουσιάζοντας την καινοτομία των προϊόντων τους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον σε επιτροπή αξιολογητών από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα. Το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε τη Κυριακή με τους φιναλίστ των δύο κατηγοριών (Innovation Idea Holders και Early Stage Startups) να παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, παρουσία εκλεκτών ομιλητών, εκπροσώπων του επιχειρησιακού κόσμου, μελών την ακαδημαϊκής κοινότητας, μεντόρων και συνδιαγωνιζομένων.

Η φαντασμαγορική τελετή βράβευσης 10 ομάδων έκλεισε το τριήμερο του GreenTech Challenge 2022 φέρνοντας κοντά ανθρώπους, ιδέες, εταιρείες και οργανισμούς, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Eπιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος

Κεντρικός συντελεστής του Προγράμματος ως επιστημονικής υπεύθυνος αυτού είναι ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Καινοτομία και Γενικός Γραμματέας Δασών ΥΠΕΝ.

Στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών σε πράσινες θεματικές όπως: Περιβάλλον, Ενέργεια, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, Εργοστάσιο του Μέλλοντος, Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, Βιώσιμος Τουρισμός και Γαλάζια Ανάπτυξη.

Οργανωτικός υπεύθυνος του Προγράμματος

Ο Φορέας Καινοτομίας και οργανωτικός υπεύθυνος του Προγράμματος είναι η εταιρία Mantis Beyond Innovation που εκπροσωπείται από τον κ. Χρήστο Νικολούδη, Ιδρυτή & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας καθώς και Επικεφαλής Έρευνας της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Καινοτομία. Η Mantis Beyond Innovation αναλαμβάνει την εκπαίδευση και συμβουλευτική των συμμετεχόντων και ψηφιακή διαχείριση του Προγράμματος μέσω της πλατφόρμας Mantis Innovation Management Software. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων KPIs.

Οι Επιτροπές του Προγράμματος

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από 3 διαφορετικές επιτροπές: την οργανωτική, επιστημονική και φοιτητική.

Οι μέντορες αναπόσπαστο κομμάτι του διαγωνισμού

Αναπόσπαστα μέλη της κοινότητας του μεγαλύτερου εθνικού προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας είναι οι 95 μέντορες που συμμετείχαν στην δίμηνη διαδικασία προετοιμασίας και mentoring των ομάδων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της υποβολής τους αλλά και στο τελικό τριήμερο του διαγωνισμού, κάθε ομάδα έχει το δικό της μέντορα προκειμένου να προετοιμαστούν μαζί για την δημιουργία του Business Plan και Pitchdeck.

Αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι όχι μόνο εκπαιδευτική αλλά και το πρώτο βήμα στην πορεία των συμμετεχόντων ως νεαροί επιχειρηματίες! Οι μέντορες είναι στελέχη εταιριών – ηγετών της πράσινης καινοτομίας, επιστήμονες αλλά και startupppers που έχουν πολλές φορές αναδειχθεί και από το ίδιο το Πρόγραμμα.

Οι Κριτική Επιτροπή ανέδειξε και φέτος τους καλύτερους

Η Κριτική Επιτροπή του GreenTech Challenge, που αναδεικνύει κάθε χρόνο τους νικητές, αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού, επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου της πράσινης καινοτομίας, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από την οργανωτική επιτροπή του GreenTech Challenge.

Φέτος, εκπροσωπήθηκε από τους

  • Χρήστος Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας, Μονάδα ESU NTUA & Έδρα UNESCO για τη Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία – Founder & CEO, Mantis Beyond Innovation
  • Αντώνης Πολίτης, Senior Business Development Manager, EIT Raw Materials
  • Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ
  • Θεοδώρα Βαρβαρίγου, Καθηγήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ | Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ
  • Απολλωνία Καραμπάτσου, Corporate Social Responsibility Manager, Όμιλος Mitsis Hotels
  • Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Investment & Business Development Manager, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. | CEO, Αειφορική Ηπείρου
  • Μαίρη Νικολάου, Head Of Development & Permitting Department, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.
  • Έλενα Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Όμιλος Motor Oil
  • Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Διεύθυνση Καινοτομίας, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
  • Νικόλαος Παπασαραφιανός, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, UWTechHellas A.E. του ομίλου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.
  • Μαρία Σταυρέλη, Sustainability Engineer, Παπαστράτος ΑΕ.
  • Αριστείδης Κουρέπης, Project Engineer, Παπαστράτος ΑΕ
  • Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Καινοτομία

Οι υποστηρικτές δίπλα μας κάθε χρόνο

Με στόχο την καταγραφή πραγματικών περιβαλλοντικών προκλήσεων και την επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων το πρόγραμμα υποστηρίζεται από του GreenTech Partners, οι οποίοι συμμετέχουν στην διαδικασία γέννησης καινοτόμων ιδεών και την αξιολόγηση τους. Φέτος στο πρόγραμμα συμμετείχαν 22 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στο τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μας που είναι δίπλα μας στην προσπάθειά να αναδείξουμε πράσινες καινοτόμες ιδέες, να ενώσουμε το οικοσύστημα της πράσινης καινοτομίας και να ενδυναμώσουμε την επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο!

Γιώργος Κωσταρέλης

Μηχανολόγος Μηχανικός, ΕΜΠ
Sustainability Manager, Παπαστράτος Α.Ε.

Αλέξανδρος Γεωργόπουλος

Product Manager, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ A.Ε.

Γνωρίστε τους νικητές μας

Κατηγορία Early-Stage Startup

1ο Βραβείο: FarmAir

H εταιρεία FarmAIr ασχολείται με το Plant Stress Management έχοντας σχεδιάσει και αναπτύξει ένα σύστημα πρόληψης και ελαχιστοποίηση του κόστους θεραπείας των φυτών. Συμβάλει στην άμεση και ακριβή ανίχνευση βιοτικού και αντιβιοτικού στρες των φυτών αυξάνοντας το χρόνο αντίδρασης των καλλιεργητών ώστε να θεραπεύσουν μολυσμένα φυτά, να αποτρέψουν τη μόλυνση του υγιούς χωραφιού τους, καθώς και να διαχειριστούν καλύτερα την άρδευση και τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και να εξασφαλίσουν αποτελεσματική & αειφόρο γεωργία σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις και νομοθεσία. Παράλληλα οι εταιρείες AgTech, αξιοποιώντας δεδομένα της FarmAir, μπορούν να παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες στους τελικούς πελάτες τους και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους (στοχευμένη λίπανση, ψεκασμός).

2ο Βραβείο: Inteligg

Η Inteligg έχει αναπτύξει το c-BEMS, ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης ενέργειας cloud-Buildings. Πρόκειται για ένα μοναδικό (κατέχει πατέντα) εργαλείο αυτόματης εκμάθησης/προσαρμογής Software-as-a-Service (SaaS) για σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτιρίων (BEMS) που υποστηρίζει πολυζωνικό έλεγχο θέρμανσης/ψύξης και φωτισμού για υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%, βασισμένη στην πιο πρόσφατη και αποτελεσματική ‘Τεχνολογία Cloud’. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί μια πλατφόρμα IoT που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ομοιογενή προσαρμογή διαφορετικών συσκευών (δηλαδή αισθητήρων θερμοκρασίας, κ.λπ.) και πρωτοκόλλων σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα που επιτρέπει την ένταξη αλγορίθμων για την εξοικονόμηση ενέργειας και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

3ο Βραβείο: Dataphoria

Η Dataphoria επαναπροσδιορίζει τη μετάβαση στην αειφορία, αξιοποιώντας δεδομένα. Μέσα από μία καινοτόμα πλατφόρμα analytics-as-a-service αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, επιταχύνει την μετάβαση στην αειφορία για επιχειρήσεις, οργανισμούς και πόλεις, έχοντας αναπτύξει διαδικασίες επεξεργασίας, ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων για την αειφορία. Συνδυάζοντας την επιστήμη των δεδομένων με τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Dataphoria προσφέρει ευέλικτες, απλοποιημένες λύσεις για την συστηματική παρακολούθηση, την βελτίωση και την επικοινωνία ESG επιδόσεων με την απεικόνιση προσωποποιημένων KPIs για τον κάθε πελάτη.

Κατηγορία Innovation Idea Holder

1ο Βραβείο: INTP-SunscrINN

Το επιχειρηματικό εγχείρημα SunscINN από την ομάδα INTP (Innovative New Technology Products) εστιάζει στην αντικατάσταση των συμβατικών αντηλιακών φίλτρων με “πράσινα” βιογενή νανοσωματίδια, αποσκοπώντας στον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτινων οικοσυστημάτων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η σύνθεση των νανοσωματιδίων ZnO εντός εκχυλισμάτων από απόβλητα φυκιών (Biogenic ZnO NPs), τα οποία δύνανται να αντικαταστήσουν συμβατικούς αναγωγικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση. Παράλληλα, το εγχείρημα αποκτά χαρακτήρα κυκλικής οικονομίας, καθώς τα συστατικά των φυκιών που έχουν χρησιμοποιηθεί στη διεργασία σύνθεσης, καταλήγουν πάλι στο υδάτινο οικοσύστημα από το οποίο προήλθαν.

2ο Βραβείο: Drug n Drop

Η Drug n Drop είναι μια νεοφυής επιχείρηση που σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο και έξυπνο σύστημα διαχείρισης φαρμάκων, το οποίο παρέχει οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία κατά μήκος της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας, περιορίζοντας τη σπατάλη φαρμάκων. Συγκεκριμένα, αξιοποιεί τεχνολογία Arduino και scanner προκειμένου να αναγνωρίσει φάρμακα και να δημιουργήσει συμβουλευτικές αναφορές διαχείρισής τους, με την καινοτομία να βρίσκεται στην αυτοματοποίηση και βελτίωση όλων των σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

3ο Βραβείο: Hellenic & Electra Energy Solution

Μετά από ισοβαθμία, το 3ο βραβείο της κατηγορίας Innovation Idea Holdersμοιράστηκαν δύο ομάδες, η Hellenix και η Electra Energy Solution!

Hellenix

Η ιδέα της ομάδας Hellenix αφορά την εκμετάλλευση της κίνησης του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί τις ήδη υπάρχουσες ανανεώσιμες πηγές. Η υποδομή αφορά υδρογεννήτριες κάθετου άξονα και παράλληλα τοποθετημένες εντός της θάλασσας. Μάλιστα, η κατασκευή διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο περίβλημα το οποίο προστατεύει τη θαλάσσια ζωή και δεν επηρεάζει τις μοναδικές συνθήκες ροής του νερού. Πρόκειται για μια καινοτόμα τεχνολογία χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του βιοτόπου με το επιπλέον πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους παραγωγής και εγκατάστασης.

Electra Energy Solution

Η ιδέα της ομάδας Electra Energy Solution δίνει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας χαμηλού κόστους. Συγκεκριμένα, αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών speed bumps σε σταθμούς διοδίων με σκοπό την εκμετάλλευση της ενέργειας των διερχόμενων οχημάτων. Η μέθοδος αυτή είναι πλήρως φιλική προς το περιβάλλον και δεν απαιτεί την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Ειδικά Βραβεία

Θεματικές Κατηγορίες

"Περιβάλλον"
Powered by Mesogeos

AA Alarm - Ananias System

Η εταιρία AA Alarms παρουσίασε το σύστημα Ananias, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό σύστημα θερμικών & οπτικών καμερών, για έγκαιρη και αποτελεσματική πυρασφάλεια. Οι στόχοι του συστήματος είναι η επίβλεψη της περιοχής ενδιαφέροντος, η άμεση ειδοποίηση των φορέων πυροπροστασίας και η παροχή αποδεικτικών στοιχείων σε περίπτωση εμφάνισης πυρκαγιάς. Το σύστημα ΑΝΑΝΙΑΣ λειτουργεί ήδη σε δήμους και η εταιρία λειτουργεί με περιβαλλοντική συνείδηση και ευθύνη, μέσω της συνεχείς συνεργασίας, επικοινωνίας και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων μερών και της κατάθεσης ολοκληρωμένων προτάσεων.

"Εργοστάσιο του Μέλλοντος"
Powered by Papastratos

BwaterY

Η ιδέα της BwaterY αφορά μια «πράσινη» μπαταρία, η λειτουργεία της οποίας στηρίζεται στην μηχανική ενέργεια του νερού. Συγκεκριμένα, η μπαταρία αποτελείται από δύο δεξαμενές νερού με υψομετρική διαφορά, συνδεόμενες μεταξύ τους με σωληνώσεις, μια αντλία, μια γεννήτρια και τέλος έναν συσσωρευτή αιολικής, ηλιακής ενέργειας και συλλογής των υδάτων του νερού. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν γίνεται χρήση μπαταριών, οι οποίες είναι ρυπογόνες και θέλουν αντικατάσταση. Επομένως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι πολύ χαμηλό, αν συμπεριληφθεί μάλιστα και το γεγονός ότι οι σωλήνες είναι 100% ανακυκλώσιμοι και η τεχνολογία ανανεώσιμη.

"Ορυκτές Πρώτες Ύλες"
Powered by EIT RawMaterials

neró

Tο neró είναι ένα καινοτόμο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Αυτό που το καθιστά ξεχωριστό είναι ο πρωτότυπος σχεδιασμός του, το μικρό μέγεθος και βάρος του, καθώς και το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται, που είναι ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Εκτός από το καπάκι υπάρχει ένα ακόμα σπείρωμα στη μέση του μπουκαλιού που επιτρέπει το ξεβίδωμα για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του και την αποφυγή ανάπτυξης βλαβερών μικροοργανισμών.

Βραβείο Κοινού

Re-cycle it

Η καινοτόμος ιδέα της ομάδας re-cycle it περιλαμβάνει τον σχεδιασμό συσκευασίας εμφιάλωσης νερού, με στόχο την αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού παραγωγής της. Η επιχειρηματική ιδέα συγκεκριμένα στοχεύει στην παροχή τεχνογνωσίας για την παραγωγή ανακυκλώσιμων συσκευασιών, αλλά και συμβουλευτική για την καλύτερη αξιοποίηση των μπουκαλιών του νερού.

Βραβεία Μεντόρων

Κωνσταντίνος Λαμνάτος

Σταύρος Ντεβές

Γιώργος Μπορετός

Φωτογραφίες Ημιτελικού

Φωτογραφίες Τελικού