Το GreenTech Challenge by ESU NTUA 2022, το 6ο κατά σειρά, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το 3ήμερο 09-11 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η σημαντική αύξηση των υποβολών καινοτόμων προτάσεων, η συμμετοχή φοιτητών από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας αλλά και η μεγάλη κοινότητα υποστηρικτών και συνεργατών από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό κόσμο, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας.
Συνολικά, κατατέθηκαν πάνω από 200 υποβολές, από τις οποίες 60 ομάδες/εταιρίες προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση παρουσιάζοντας την καινοτομία των προϊόντων τους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον σε επιτροπή αξιολογητών από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα. Το διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε τη Κυριακή με τους φιναλίστ των δύο κατηγοριών (Innovation Idea Holders και Early Stage Startups) να παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, παρουσία εκλεκτών ομιλητών, εκπροσώπων του επιχειρησιακού κόσμου, μελών την ακαδημαϊκής κοινότητας, μεντόρων και συνδιαγωνιζομένων.
Η φαντασμαγορική τελετή βράβευσης 10 ομάδων έκλεισε το τριήμερο του GreenTech Challenge 2022 φέρνοντας κοντά ανθρώπους, ιδέες, εταιρείες και οργανισμούς, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Κεντρικός συντελεστής του Προγράμματος ως επιστημονικής υπεύθυνος αυτού είναι ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Καινοτομία και Γενικός Γραμματέας Δασών ΥΠΕΝ.
Στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών σε πράσινες θεματικές όπως: Περιβάλλον, Ενέργεια, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, Εργοστάσιο του Μέλλοντος, Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, Βιώσιμος Τουρισμός και Γαλάζια Ανάπτυξη.
Ο Φορέας Καινοτομίας και οργανωτικός υπεύθυνος του Προγράμματος είναι η εταιρία Mantis Beyond Innovation που εκπροσωπείται από τον κ. Χρήστο Νικολούδη, Ιδρυτή & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας καθώς και Επικεφαλής Έρευνας της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Καινοτομία. Η Mantis Beyond Innovation αναλαμβάνει την εκπαίδευση και συμβουλευτική των συμμετεχόντων και ψηφιακή διαχείριση του Προγράμματος μέσω της πλατφόρμας Mantis Innovation Management Software. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων KPIs.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από 3 διαφορετικές επιτροπές: την οργανωτική, επιστημονική και φοιτητική.
Αναπόσπαστα μέλη της κοινότητας του μεγαλύτερου εθνικού προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας είναι οι 95 μέντορες που συμμετείχαν στην δίμηνη διαδικασία προετοιμασίας και mentoring των ομάδων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της υποβολής τους αλλά και στο τελικό τριήμερο του διαγωνισμού, κάθε ομάδα έχει το δικό της μέντορα προκειμένου να προετοιμαστούν μαζί για την δημιουργία του Business Plan και Pitchdeck.
Αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι όχι μόνο εκπαιδευτική αλλά και το πρώτο βήμα στην πορεία των συμμετεχόντων ως νεαροί επιχειρηματίες! Οι μέντορες είναι στελέχη εταιριών – ηγετών της πράσινης καινοτομίας, επιστήμονες αλλά και startupppers που έχουν πολλές φορές αναδειχθεί και από το ίδιο το Πρόγραμμα.
H εταιρεία FarmAIr ασχολείται με το Plant Stress Management έχοντας σχεδιάσει και αναπτύξει ένα σύστημα πρόληψης και ελαχιστοποίηση του κόστους θεραπείας των φυτών. Συμβάλει στην άμεση και ακριβή ανίχνευση βιοτικού και αντιβιοτικού στρες των φυτών αυξάνοντας το χρόνο αντίδρασης των καλλιεργητών ώστε να θεραπεύσουν μολυσμένα φυτά, να αποτρέψουν τη μόλυνση του υγιούς χωραφιού τους, καθώς και να διαχειριστούν καλύτερα την άρδευση και τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και να εξασφαλίσουν αποτελεσματική & αειφόρο γεωργία σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις και νομοθεσία. Παράλληλα οι εταιρείες AgTech, αξιοποιώντας δεδομένα της FarmAir, μπορούν να παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες στους τελικούς πελάτες τους και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους (στοχευμένη λίπανση, ψεκασμός).
Η Inteligg έχει αναπτύξει το c-BEMS, ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης ενέργειας cloud-Buildings. Πρόκειται για ένα μοναδικό (κατέχει πατέντα) εργαλείο αυτόματης εκμάθησης/προσαρμογής Software-as-a-Service (SaaS) για σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτιρίων (BEMS) που υποστηρίζει πολυζωνικό έλεγχο θέρμανσης/ψύξης και φωτισμού για υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%, βασισμένη στην πιο πρόσφατη και αποτελεσματική ‘Τεχνολογία Cloud’. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί μια πλατφόρμα IoT που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ομοιογενή προσαρμογή διαφορετικών συσκευών (δηλαδή αισθητήρων θερμοκρασίας, κ.λπ.) και πρωτοκόλλων σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα που επιτρέπει την ένταξη αλγορίθμων για την εξοικονόμηση ενέργειας και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.
© Greentech Challenge 2025. All rights reserved. Powered by Mantis Beyond Innovation
Για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για να αποθηκεύουμε και/ή να αποκτούμε πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεσή σας σε αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαζόμαστε δεδομένα όπως τη συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η απόσυρση της συγκατάθεσης ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.