Greentech Challenge 2021

Το GreenTech Challenge 2021, το 5ο κατά σειρά, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το 3ήμερο 10- 12 Δεκεμβρίου. O διαγωνισμός έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε Εθνικό Πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας καθώς πλέον υπάρχει συμμετοχή όχι μόνο από το Πολυτεχνείο αλλά από διάφορα Πανεπιστήμια καθώς και από πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Συνολικά κατατέθηκαν από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας πάνω από 140 υποβολές από τις οποίες 52 ομάδες/εταιρίες προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση παρουσιάζοντας την καινοτομία των προϊόντων τους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον σε επιτροπή αξιολογητών από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα εκ των οποίων 22 προκρίθηκαν στον Τελικό (13 από την κατηγορία Innovation Idea Holders και 9 από την κατηγορία Early Stage Startups). Τέλος, βραβεύτηκαν 9 καινοτόμες ομάδες/εταιρίες.

Οι 8 πράσινες θεματικές

Στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών σε πράσινες θεματικές όπως: Περιβάλλον, Ενέργεια, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, Διαχείριση Ελαστικών, Ορυκτές Πρώτες Ύλες , Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, Βιώσιμος Τουρισμός και Γαλάζια Ανάπτυξη.

Ο διοργανωτής & εμπνευστής του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον κ.Κωνσταντίνο Αραβώση, Καθηγητή ΕΜΠ της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ.

Ο Φορέας Καινοτομίας

Ο Φορέας Καινοτομίας του Προγράμματος είναι η εταιρία Mantis Business Innovation που εκπροσωπείται από τον κ.Χρήστο Νικολούδη, Ιδρυτή &  Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mantis Business Innovation καθώς και Επικεφαλή  Έρευνας ΜΟΠ&ΑΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Mantis Business Innovation αναλαμβάνει την ψηφιακή διαχείριση του Προγράμματος μέσω της πλατφόρμας Mantis Innovation Management Software. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων KPIs.

Οι Επιτροπές του Προγράμματος

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από 3 διαφορετικές επιτροπές: την οργανωτική, επιστημονική και φοιτητική.

Οι μέντορες αναπόσπαστο κομμάτι του διαγωνισμού

Μία από τις σημαντικότερες φάσεις του μεγαλύτερου Εθνικού Προγράμματος πράσινης καινοτομίας είναι η δίμηνη διαδικασία προετοιμασίας και mentoring των ομάδων. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις ιδέες τους και προετοιμάζονται για να τις παρουσιάσουν στους κριτές. Αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι όχι μόνο εκπαιδευτική αλλά και το πρώτο βήμα στην πορεία των συμμετεχόντων ως νεαροί επιχειρηματίες! Οι μέντορες είναι στελέχη εταιριών – ηγετών της πράσινης καινοτομίας, επιστήμονες αλλά και startupppers που έχουν πολλές φορές αναδειχθεί και από το ίδιο το Πρόγραμμα.

Οι Κριτική Επιτροπή ανέδειξε και φέτος τους καλύτερους

Η Κριτική Επιτροπή του GreenTech Challenge, που αναδεικνύει κάθε χρόνο τους νικητές, αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού, επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου της πράσινης καινοτομίας, οι  οποίες έχουν επιλεχθεί από την οργανωτική επιτροπή του GreenTech Challenge.

Φέτος, εκπροσωπήθηκε από τους

 • κ.Χρήστο Νικολούδη, Επικεφαλή Έρευνας ΜΟΠ&ΑΑ – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Founder & CEO at Mantis Business Innovation
 • κ.Μιχάλη Δρίτσα, Head of Cabinet, Deputy Minister of Development and Investments in Research, Technology & Innovation
 • κ.Υβέτ Κοσμετάτου, Chief Marketing and Communications Officer, Lamda Development
 • κ.Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, Investments & Business Development Manager, TERNA Energy
 • κ.Αντώνη Πολίτη, Senior Business Development Manager, EIT RawMaterials
 • κ.Μαίρη Νικολάου, Head Of Development & Permitting Department, ΕΤVA VI.PE. S.A.
 • κ.Απολλωνία Καραμπάτσου, CSR Manager, Όμιλος Mitsis Hotels
 • κ.Άγγελο Τσακανίκα, Αναπληρωτή Καθηγητή, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
 • κ.Δημήτρη Λυκούρη, Founder &  CEO, stoferno.gr
 • κ.Αθανάσιος Ρεντιζέλας | Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ
 • κ.Βαγγέλης Σιώκας | Project Manager ΕΠΙ.νοώ & InventICT
 • κ.Ευάγγελος Κόκκινος | Project Development Officer, HELECTOR
 • κ.Νίκο Τσόγκρη, Στέλεχος Πωλήσεων,  Antipollution – member of V Group
 • κ.Νίκη Καραλή | COO, Mantis Business Innovation
 • κ.Αντώνη Παπαδάκη | Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • κ.Ιωάννη Νικολάου | Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 • κ.Αγγελική Ροντογιάννη | Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
 • κ.Αθηνά Πολίνα Ντόβα | Co-Founder-COO, Owiwi

Οι υποστηρικτές δίπλα μας κάθε χρόνο

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους  συνεργάτες μας που είναι δίπλα μας στην προσπάθειά να αναδείξουμε πράσινες καινοτόμες ιδέες, να ενώσουμε το οικοσύστημα της πράσινης καινοτομίας και να ενδυναμώσουμε την επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο!

Γνωρίστε τους νικητές μας

Κατηγορία Early-Stage Startup

1ο Βραβείο: Bird Monitoring System® – Protecting Wildlife with A.I.

Η εταιρεία Digisec σχεδίασε και ανέπτυξε ένα σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, το Bird Monitoring System®. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα, αποτελούμενο από υλισμικό και λογισμικό που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κλπ. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης για ημερόβια πτηνά, κάμερες θερμικής απεικόνισης για νυκτόβια πτηνά, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους καθώς και την καρδιά του συστήματος με εξαιρετικά γρήγορες κάρτες γραφικών που αναλύουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning.

2ο Βραβείο: 12GODS

Η 12GODS αλλάζει τον τρόπο και τον χρόνο παρασκευής των αφεψημάτων. Δημιούργησε χαρμάνια βοτάνων σε μία πλήρως βιοδιασπώμενη κάψουλα, συμβατή με μηχανές NespressoTM. Έχοντας ως καινοτομίες την βιοδιασπόμενη κάψουλα κατασκευασμένη από κυτταρίνη, το χάρτινο διηθητικό φίλτρο από πολυαιθυλένιο και την αεροστεγή σφράγιση σε περιβάλλον αζώτου μεγιστοποιώντας την διάρκεια ζωής και ποιότητα του προϊόντος. Κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ενέργεια που παράγεται από τον αέρα, τον ήλιο, την υδροηλεκτρική ενέργεια και το βιοαέριο, στέλνοντας ένα σημαντικό και θετικό μήνυμα. Η 12GODS έχει πιστοποιηθεί για το προϊόν της από την Climate Partners για το ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα. 

3ο Βραβείο: Siba IoT

Η επιχειρηματική ιδέα της Siba IoT αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά του δικτύου μετρητικών συσκευών υψηλής αξιοπιστίας για αέριους ρύπους αλλά και για ιούς π.χ. sars-CoV-2, σε κλάσμα της τιμής των μεγάλων μετρητικών σταθμών. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο εκτίμησης περιβαλλοντικών και υγειονομικών κινδύνων. Η τεχνολογική προσέγγιση αξιοποιεί τους αισθητήρες χαμηλού κόστους, τη δικτύωση χαμηλής κατανάλωσης, επεξεργασία δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος της Siba IoT είναι η κατασκευή, πιστοποίηση, βαθμονόμηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συσκευών και του δικτύου (ΝΒΙοΤ και Bluetooth) με την λύση να περιλαμβάνει τεχνολογίες hardware, embedded software και υπηρεσίες νέφους.   

Κατηγορία Innovation Idea Holder

1ο Βραβείο: Pulse

Η καινοτόμα ιδέα αφορά την πώληση ενός μικρού “πράσινου” αεροσκάφους για έως και 8 επιβάτες (συμπεριλαμβανομένου του πιλότου),  το οποίο θα έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης/προσγείωσης. Η χρήση της νέας τεχνολογίας αεροπορικού κινητήρα που ονομάζεται Pulse επειδή χρησιμοποιεί παλμική αντί συνεχή καύση. Η χρήση αυτού του κινητήρα καθιστά το αεροσκάφος ιδιαίτερα ευέλικτο, ώστε όχι μόνο να έχει τη δυνατότητα να διανύει μεγάλες αποστάσεις γρήγορα, αλλά και να μπορεί να εκτελεί ένα δρομολόγιο σε αστικό περιβάλλον με συνεχείς διακυμάνσεις (υψομέτρου, ταχύτητας κτλ) που απαιτείται από τα οχήματα στη νέα ανερχόμενη βιομηχανία των αεροταξί. 

2ο Βραβείο: Promilist

Η αποστολή της Promilist είναι ο επαναπροσδιορισμός των λύσεων βελτιστοποίησης ταξιδιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αναπτυχθεί ένα λογισμικό δρομολόγησης καιρού που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μηχανικά μοντέλα και διαστημική τεχνολογία προκειμένου να βρει την καλύτερη δυνατή διαδρομή για ένα πλοίο. Η λύση αυτή:   

 • μειώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και 20% ανά ταξίδι  
 • συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους καυσίμων και την εξοικονόμηση από ενέργειες αντιστάθμισης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κυρώσεις. 

Σημαίνει με μια φράση ότι ο ναυτιλιακός τομέας μπορεί να κερδίσει χρήματα αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή. Το λογισμικό της : 

 1. βρίσκει -μαθηματικά επαληθεύσιμο- την καλύτερη δυνατή διαδρομή και όχι απλώς μια καλύτερη διαδρομή όπως τα άλλα λογισμικά ελαχιστοποιώντας τη μνήμη που απαιτείται για κάθε χρήστη, επιτρέποντας μια ουσιαστική διαδικτυακή εφαρμογή επεκτάσιμη για πολλούς χρήστες 
 2. έχει καλύτερη ακρίβεια για τον υπολογισμό της κατανάλωσης καυσίμου και 
 3. βαθμονομεί το μοντέλο κατανάλωσης καυσίμου στα λειτουργικά δεδομένα οποιουδήποτε πελάτη ( εάν είναι διαθέσιμο). 

3ο Βραβείο (με ισοβαθμία): BeenAlert & Hive

BeenAlert

Μία συσκευή που περιλαμβάνει κάμερες και καταγράφει την είσοδο του μελισσιού. Πραγματοποιείται on-edge processing αξιοποιώντας Computer Vision algorithms. Το αποτέλεσμα μεταφέρεται στο Cloud, όπου γίνεται επιτήρηση του Συστήματος και γίνονται οι υπολογισμοί για την πρόβλεψη. Οι χρήστες ειδοποιούνται μέσω ειδικής εφαρμογής να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ανιχνεύοντας τη βαρρόα σε αρχικά στάδια με την χρήση νέων τεχνολογιών. Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε μία φιλική προς το περιβάλλον λύση.

Hive

Η Hive ορμώμενη από το τεράστιο πρόβλημα των φυσικών καταστροφών, αποφάσισε να ενώσει το ανθρώπινο εθελοντικό δυναμικό με τις Δημοτικές αρχές της χώρας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος καταγραφής, εκπαίδευσης και συντονισμού των εν δυνάμει εθελοντών που θα λειτουργεί ως ένα Project Management Tool υπό την επίβλεψη των Δημοτικών αρχών σε συνδρομητική βάση. Η μορφή του συστήματος θα αποτελείται από μια ιστοσελίδα και μια εφαρμογή με την οποία ο καθένας πλέον θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να βοηθήσει και εκείνος στην καταπολέμηση της επόμενης φυσικής καταστροφής.

Ειδικές Κατηγορίες

Βραβείο «Γαλάζια Ανάπτυξη»
Powered by Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Promilist

Η αποστολή της Promilist είναι ο επαναπροσδιορισμός των λύσεων βελτιστοποίησης ταξιδιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αναπτυχθεί ένα λογισμικό δρομολόγησης καιρού που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μηχανικά μοντέλα και διαστημική τεχνολογία προκειμένου να βρει την καλύτερη δυνατή διαδρομή για ένα πλοίο. Η λύση αυτή: 

 • μειώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και 20% ανά ταξίδι  
 • συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους καυσίμων και την εξοικονόμηση από ενέργειες αντιστάθμισης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κυρώσεις. 

Σημαίνει με μια φράση ότι ο ναυτιλιακός τομέας μπορεί να κερδίσει χρήματα αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή. Το λογισμικό της : 

 • βρίσκει -μαθηματικά επαληθεύσιμο- την καλύτερη δυνατή διαδρομή και όχι απλώς μια καλύτερη διαδρομή όπως τα άλλα λογισμικά ελαχιστοποιώντας τη μνήμη που απαιτείται για κάθε χρήστη, επιτρέποντας μια ουσιαστική διαδικτυακή εφαρμογή επεκτάσιμη για πολλούς χρήστες 
 • έχει καλύτερη ακρίβεια για τον υπολογισμό της κατανάλωσης καυσίμου και βαθμονομεί το μοντέλο κατανάλωσης καυσίμου στα λειτουργικά δεδομένα οποιουδήποτε πελάτη ( εάν είναι διαθέσιμο).

Βραβείο «Ορυκτές Πρώτες Ύλες»
Powered by EIT RawMaterials

ConOpti

Η ConOpti είναι μία συμπεριληπτική πλατφόρμα βιώσιμης διαχείρισης κατασκευών. Αξιοποιώντας δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση ψηφιακών εικόνων από το πεδίο, δημιουργεί το τρισδιάστατο μοντέλο της κατασκευής, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Έτσι, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των εργασιών, του χρονοδιαγράμματος και του κόστους του έργου. Σημαντική καινοτομία που εισάγει η ConOpti στον τομέα της ψηφιοποίησης των κατασκευών είναι η ιδέα της βιωσιμότητας των έργων. Με την παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κάθε έργου, γίνεται εφικτή η καταγραφή των εκπομπών άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Βραβείο «Βιώσιμος Τουρισμός»
Powered by Όμιλος Mitsis Hotels

Ticketseller

Το TicketSeller είναι το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα με την καινοτόμα υπηρεσία του Independent Travel Agent που δίνει επαγγελματικές ευκαιρίες σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Είναι σε θέση να κερδίζουν εισόδημα από όπου κι αν βρίσκονται. Έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων εκμεταλλεύεται τον περιορισμένο ανταγωνισμό με αρχικό στόχο την πώληση εξατομικευμένων ταξιδιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά. Προσφέρει 3 διαφορετικά πακέτα συνδρομής, ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα B2B για να οργανώσουν και να προγραμματίσουν ταξίδια και να κερδίσουν όσο εισόδημα θέλουν χωρίς εξαρτημένη εργασία και χωρίς το κόστος και τον κίνδυνο που θα είχαν αν ιδρύουν το δικό τους ταξιδιωτικό γραφείο. Προσφέρει επίσης, διαδικτυακά σεμινάρια και υποστήριξη για το πώς να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και πώς να κάνουν καλή χρήση όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να έχουν επαγγελματική παρουσία στα μέσα αυτά. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι να ιδρυθεί μια ακαδημία για ταξίδια και τον τουρισμό στο Ελλάδα.